Kérdésed van? Hívj minket! +36-20/479-8487

Blog

Bemutatkozik a PICinyke.hu

Bemutatkozik a PICinyke.hu

Egyszer fenn, máskor lenn. Az életben egymás után következnek hol jó, hol pedig rossz dolgok. Amikor a második kislányom megszületett, megtapasztaltuk, milyen a rossz. A nagyon rossz.

Amikor úgy érzi az ember, hogy már nem is hullámvölgyben van, hanem az élete maga a Grand-Kanyon. A kislányom 27 hétre született, 970 grammal. Levált a méhlepény, így kivérezve, súlyos légzési nehézségekkel, 2/10-es Apgar értékkel érkezett meg közénk.

Egyszer azt olvastam, hogy „Ha a Jóisten kijelöl egy útra, erőt is ad, hogy végig menj rajta.” Nem vagyok vallásos, de ez a mondat nagyon megmaradt bennem. Ma sem értem, honnan volt az erőm. Élet-halál közt lebegve láttam a gyermekemet, de nem sírtam, mert az iszonyatos lelki- és fizikai teher ellenére úgy éreztem, hogy itt most nem szabad összeomlani, hisz szüksége van rám. Az érintésemre, a hangomra, a biztatásomra és az anyatejemre. Ezek azok, amikkel én segíthetek neki. A többit megteszik az orvosok és nővérek. Meg is tettek mindent.

Soha nem lehetek elég hálás a sorsnak, hogy a Honvédkórházban születhetett meg. Az osztály dolgozói végtelen nyugalommal és türelemmel válaszoltak minden kérdésünkre. A babákkal pedig olyan szeretetteljesen bántak, mintha csak a saját gyermeküket ápolták volna. Mehettem bármikor, amikor csak akartam, hogy egy kicsit megsimogassam az én kis hősömet, és elmeséljem neki, mi történt aznap. És persze kenguruzhattunk is. Minden nap. Épp csak lekerült a lélegeztetőgépről, és már a mellkasomon pihent az a csöpp kis lény, akinek még 13 hetet kellett volna pocakban töltenie.

Igazi harcos módjára küzdött – ahogy minden koraszülött baba teszi -, és hamarosan jobban lett. Csodával határos módon az összes komoly szövődmény elkerülte. Hihetetlen iramban növekedett, a légzése is rendeződött, 6 hét után már önállóan lélegzett. Még két hét kellett ahhoz, hogy a szopizás tudományát is magabiztosan művelje. 2 hónapnyi PIC-es élet után úgy mehettünk haza a kórházból, hogy igény szerint szoptatva a teljes napi tejmennyiségét megette. Cumisüvegből egyáltalán nem kellett pótolni.

Így csöppentünk bele a koraszülöttek „misztikus” világába, amiről a kívülállók alig-alig tudnak valamit. Végigjártuk a szokásos vizsgálatokat, ahol hol jó, hol rosszabb eredményt kaptunk. Jártunk Dévény-tornára, majd TSMT-re, és gyakori vendégek voltunk az audiológián is. Megtapasztaltuk, milyen, amikor élesben riaszt a légzésfigyelő, amit elsőként sokkos állapot követ, másodjára már csak félelem, harmadjára pedig már olyan rutinos az ember, hogy épp csak megemelkedik a pulzusa, hiszen jól tudja, mit kell tennie.

Megtanultunk együtt élni a koraszülöttséggel. Lassan visszatértünk a dolgos hétköznapokhoz: apa dolgozik, tesó bölcsiben, mi otthon tornázgatunk szorgalmasan. Bevált válaszaim lettek az orvosi rendelőben gyanúsan méregető anyukáknak, akik nem értették, miért olyan pici az én gyerekem, ha egyszer egyidős az övéikkel?

A koraszülés pszichológiai szempontból még akkor is egy gyászfolyamat, ha minden rendben van a babával. Ezt az utat be kell járni. Kinek rövidebb, kinek hosszabb idő kell az események feldolgozásához. Én néhány hónap után azt éreztem, hogy a lelki gyógyulásomhoz tennem kell valamit a koraszülöttekért. Szerettem volna segíteni, ott, ahol tudok. Van jó pár évnyi webáruházas tapasztalat a hátam mögött, így kézen fekvő volt, hogy ez az a terület, ahol talán hasznos lehet a munkám.

Elég volt visszagondolnom arra, milyen nehéz volt a kórházból szervezkedve mindent felkutatni, beszerezni, amire ebben a speciális helyzetben szükségünk volt. Ha nekem sok energiámat vitte el, akkor talán mások is így vannak vele – gondoltam. És miért ne lehetne ezen könnyíteni? Ezért jött létre a www.picinyke.hu webáruház. Itt egy helyen megtalálható szinte minden, amire egy koraszülött babának szüksége van. Nem kell a boltokat sorra járni, hol található 44-es ruha, vagy hol kapható a legkisebb méretű cumi.

Szeretnénk tehermentesíteni benneteket, szülőket, hogy minél több időt tölthessetek a kisbabátokkal és a családdal. A nagy babaáruházak kínálatától szinte megszédül az ember, és csak hosszú keresgélés után sikerül kiválasztani azt, ami az ő picinyke babájának talán jó lesz. A PICinyke webáruházban viszont eleve olyan dolgok vannak, amik neki valók. Sokkal gyorsabban lehet választani, online megrendelni, és a nektek legkényelmesebb módon átvenni a termékeket. Az így megspórolt időt koraszülött babáddal töltheted, vagy pihenésre fordíthatod. Mert hidd el, ez is fontos!

 

A kezdet mindig nehéz. Nem állíthatom, hogy tökéletesek vagyunk, hiszen mindig lehet jobban csinálni. Éppen ezért örömmel vesszük az építő jellegű kritikákat, tanácsokat, amelyekkel úgy fejleszthetjük a webáruház kínálatát, ahogy ti, szülők szeretnétek.

A saját PICi babátoknak jó egészséget, nektek pedig sok-sok erőt kívánok!

Balogh Julianna
tulajdonos