Pazarlásmentes és hulladékszegény karácsony
Praktikus tippek ahhoz, hogyan tehetjük fenntarthatóbbá a karácsonyt.
Karácsony közeledtével gyakran eluralkodik rajtunk a vásárlási láz és a túlzásba vitt készülődés. Néhány tudatos döntéssel egy környezetbarátabb, hulladékszegény ünnepet teremthetünk magunk és családunk számára. Íme néhány praktikus tipp, hogyan tehetjük fenntarthatóbbá a karácsonyt.
1. Tervezz előre – tudatos ajándékozás
Adj élményt vagy kézzel készített ajándékot! Egy színházjegy, egy workshop program vagy valamilyen saját készítésű gasztroajándék igazán személyes és hulladékmentes alternatíva. A neten számos ehető gasztroajándék ötletet találunk, de ajándékozhatunk saját gyűjtésű gyógynövény teákat, házi készítésű süteményt, fermentált zöldségeket és lekvárt is.
Népszerű és hasznos kézzel készített ajándék a házi szappan és a különféle házi kozmetikum is. Aki rendelkezik egy kis kézügyességgel, varrhat olyan egyszerűen elkészíthető ajándékokat, amelyekkel a low waste szemléletet adhatja át. A bevásárlásokkor használható zöldség- és gyümölcshálók akár maradék anyagból is elkészíthetők, de egy textil kenyérzsák, egy újraszalvéta vagy egy méhviaszos csomagoló elkészítése sem bonyolult.
Kerüld a felesleges kacatokat! Gondolj arra, mire van valóban szüksége a megajándékozottnak, vagy szüksége van-e egyáltalán bármire? Hiszen végső soron az is lehet tudatos döntés, hogy nem ajándékozzuk meg egymást, vagy legfeljebb a gyerekek kapnak ajándékot. Igazi felszabadító érzés, amikor az ember nemet tud mondani a fogyasztói társadalom által generált „szokásoknak”, mert ezzel a karácsony visszanyerheti eredeti varázsát, amiben a valódi értékek kapnak helyet.
2. Csomagolj öko módon
A karácsonyi ajándékok csomagolása eszméletlen mennyiségű hulladékot termel, miközben valójában csak egy mulandó, percekig tartó funkciója van a gondosan megtervezett csomagolásnak. Az ilyen típusú hulladékcsökkentésre több alternatíva is létezik. Egyrészt megállapodhattok abban, hogy senki nem csomagolja be az ajándékot, hanem pl. elrejtitek egy szép asztalterítő alá, vagy egyszerűen csak becsavarjátok egy sálba, kendőbe stb. A japánok által használt furoshiki kendő pl. szuper alternatíva. A furoshiki nem más, mint egy szép színes, négyzet alakú kendő, amit rendkívül kreatív módon lehet használni: csomagolhatsz bele ajándékot, de az uzsonnát is bele tudod kötni, illetve készíthetsz belőle kisebb méretű bevásárlószatyrot vagy akár bekötheted vele az éppen olvasott könyvedet is. A japánok tényleg mindenre használják! Ja, és ezt is pofonegyszerű megvarrni.
A csomagolási hulladék csökkentésére másik alternatíva, ha szabadjára engeded a fantáziádat és boltban vásárolt csomagolóanyag helyett „abból főzöl, ami otthon van”: a már említett textilek mellett használhatsz régi térképeket, újságpapírokat, vagy befőttesüvegeket a csomagoláshoz.
Cellux helyett egy kevés főtt csiriz ragasztóval rögzítheted a papír csomagolásokat, vagy használhatsz komposztálható kenderzsinórt, illetve pamut fonalat is. Törekedj az egyszerűségre! A csillogó szalagokkal és masnikkal díszített csomagolás mutatós ugyan, de a legtöbb ilyen cicoma a kibontás után a kukában landol.
Így készíts öko, környezetbarát ragasztót
Főtt csiriz: 3 púpos teáskanál lisztet keverj simára 2-2,5 dl vízzel. A sima egyveleget közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett főzd meg. A végeredmény egy mártás sűrűségű massza lesz, ami kiváló papírragasztó. A kihűlt csirizt tedd befőttes üvegbe. Nem kell azonnal elhasználnod, hűtőszekrényben akár egy hétig is eláll.
3. Fenntartható karácsonyfa: Az élő vagy műanyag a környezetbarátabb?
Évről évre felmerül a kérdés, hogy a műfenyő vagy a vágott fenyőfa a környezetbarátabb választás? Számos cikket lehet találni a témában, amelyek egyetértenek abban, hogy bizony az igazi fenyő a jobb választás. Egyrészt a fenyőfa termesztés egy mezőgazdasági ág, vagyis nem arról van szó, hogy a karácsony miatt erdőket irtanak ki, hanem ezeket a fenyőket kifejezetten azért telepítik, hogy aztán 5-10 éves korukban kitermeljék őket. Ezen időszak alatt a fenyőfa csemeték rengeteg szén-dioxidot kötnek meg. Egyetlen lucfenyő 10-10,5 kg CO2-t nyel el egyetlen év alatt. További előnye, amit sokszor figyelmen kívül hagynak, hogy a fa növekedése közben javítja a talajéletet. Fontos viszont megemlíteni azt is, hogy mi történik a vágott fenyőfákkal az ünnepek után. A városokban begyűjtött fenyők jelentős része fűtőanyag lesz, amiből a háztartások számára fűtést és villamos áramot állítanak elő. Ez egyfajta újrahasznosítás, de természetesen környezeti terheléssel is jár. Ugyanakkor ez a terhelés még mindig kevesebb, mint a műfenyők okozta szennyezés. A vágott fenyők egy másik részét ledarálják és komposztálják, illetve mulcsként hasznosítják.
Ezzel szemben a műfenyőkről elmondható, hogy minimum 10-15 évig kell használni egy fát ahhoz, pusztán a gyártásából keletkező CO2 kibocsátást lenullázzuk. További probléma, hogy a műfenyők jellemzően fém és különféle műanyagok vegyes felhasználásával készülnek, így azok újrahasznosítása nem megoldott. A kidobott műfenyők szinte kivétel nélkül hulladéklerakókba kerülnek, ami hosszú évtizedeken keresztül szennyezőanyagként „él tovább”, a mikroműanyag szennyezésről már nem is beszélve. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a műfenyők többsége Kínában készül, így a csomagolás és szállítás további környezetterhelést jelent.
Összességében tehát azt javasoljuk, hogy műfenyő helyett válassz magyar termelőktől származó vágott fenyőt.
És mi a helyzet a cserepessel?
A CEU klímakutatója szerint az egyik fő gond az a földlabdás vagy cserepes fenyőkkel, hogy a kitermeléssel „rettenetesen sok természeti erőforrástól” fosztjuk meg azt a földet. Mint mondja, a talajt jobb ott hagyni, ahol van. A tapasztalatok szerint ráadásul csupán 50% az esélye annak, hogy egy cserepes fenyő túléli az ünnepeket a legnagyobb gondosság mellett is.
4. Hulladékcsökkentés a konyhában
Tervezz menüt és vásárolj tudatosan! Csak annyi ételt készíts, amennyire tényleg szükség van és részesítsd előnyben a helyi, szezonális alapanyagokat. Amit csak lehet, főzz és süss meg házilag, hiszen ezzel is rengeteg hulladéktól mentheted meg az otthonodat és a bolygót. A tipikus karácsonyi alapanyagoknál keresd a kimérős verziókat. Pl. csomagolt mák és dió helyett a piacon vásárolj saját szatyorba, de a díszcsomagolásos szaloncukrok helyett is jobb megoldás a kimérős verzió, ráadásul ez szinte minden üzletben elérhető. Ha igazán elszánt vagy, akkor pedig készíthetsz házi szaloncukrot is.
5. Fenntartható karácsonyi dekorációk
Természetes anyagokat használj! A tobozok, faágak, narancskarikák és szárított növények egyszerűen gyönyörűek. Ne vásárolj minden évben új dekorációt és ne ülj fel az újabb és újabb divatőrületnek. Gondozd, javítsd, és évről évre használd újra a meglévőket.
TIPP: Ha házi készítésű mézeskalácsokkal díszíted a fát, akkor az ehető dekoráció mellett csodás karácsonyi illatot is varázsolhatsz a fa köré.
6. Áramfogyasztás csökkentése
A téli sötétségben valóban hangulatos egy kis esti fény, de ne essünk túlzásba. LED-es fényfüzérekkel jelentősen csökkentheted az energiafelhasználást, de a mértéktartás itt is fontos. Kapcsold le, amit nem használsz és ne hagyd egész éjszaka világítani a díszkivilágítást. Gondold át, hogy valóban fontos-e, hogy a szomszédok a fényárban úszó erkélyt, előkertet vagy háztetőt lássák. És egyáltalán látja-e azt bárki is éjjel?
7. Támogasd a helyi vállalkozásokat
Karácsonykor támogasd a környékbeli kézműveseket, termelőket, vagy vásárolj közösségi piacokon. Így nemcsak a helyi gazdaságot segíted, hanem csökkented az ajándékok ökológiai lábnyomát is.
Egy pazarlásmentes karácsony nemcsak környezetbarátabb, de sokszor személyesebb és meghittebb is. Tölts minél több minőségi időt a családoddal, mert ez az, amire évekkel később örömmel emlékszel majd vissza.