Kérdésed van? Hívj minket! +36-20/479-8487

Blog

Koraszülött baba látogatása

Koraszülött baba látogatása

Időre született újszülött babát az első két hétben nem illik meglátogatni. Koraszülött babánál ez hetekkel, hónapokkal is hosszabb idő lehet. 

Gyermeketek védelme érdekében már a kezdetektől legyetek határozottak és következetesek. Egy koraszülött baba sokkal érzékenyebb a betegségekre.

Fejletlenségéből eredően egy egyszerű náthának tűnő betegség is olyan súlyos állapotot idézhet elő, ami akár intenzív osztályos kezelést is igényelhet (lásd RSV).

A kórházból hazatérve csak a legközelebbi családtagoknak engedélyezzük a látogatást, de nekik is csak akkor, ha teljesen egészségesnek érzik magukat. A távolabbi rokonok, barátok, szomszédok inkább telefonon érdeklődjenek, és csak később látogassanak. Mikor van az a később? Általánosságban jó kiindulási alap lehet, ha korrigált 2 hetes kor után fogadunk látogatókat, feltéve, hogy gyermekünk egyébként egészséges, és az orvos nem ad más utasítást.

A lakásba belépve udvariasan kérjünk meg mindenkit, hogy első útjuk a fürdőszobába vezessen, ahol alaposan mossanak kezet fertőtlenítő folyékony szappannal. Ezek után mondjuk el, hogy mivel kisbabánk még nagyon pici és éretlen, ezért a betegségekre is sokkal fogékonyabb. Az ő érdekében ne fogdossák, és főleg ne puszilgassák, mert ez a láthatatlan, de a bőrünkön millió számra jelen lévő kórokozók átadásával jár.

Nyomtasd ki ezt a kis figyelmeztető plakátot, és rakd a kiságy elé, vagy a babaszoba ajtajára. Így szavak nélkül is mindenki tisztában lesz a szabályokkal, és talán még mosolyogni is fognak. Kattints a képre, és máris nyomtathatod A4-es méretben (pdf).

Ne érints meg! - letölthető plakát koraszülött babák védelmére

Bármennyire is azt gondolnánk, hogy a kézmosás fontossága egyértelmű lesz minden látogató számára, higgyük el, nem az. Akár megilletődöttségből, akár figyelmetlenségből, de sokan elfelejtik. És az sem jó, ha először ülőhellyel, kávéval kínáljuk a vendégeket, mondván, hogy kezet mosni elég a babaszobába lépés előtt. Hiszen ebben az esetben sok-sok használati tárgyat, bútort megérintenek, mielőtt a fürdőszobába érnének. A cipő, kabát levétele után tényleg a kézmosás legyen az első.

Ha ezeket kedvesen és udvariasan közlöd, biztosan meg fogják érteni. Bátorításként elmondhatod, hogy pár hét múlva már sokkal erősebb lesz kisbabád, így a következő látogatás alkalmával akár már ölbe is vehetik.

Lázas, köhögő, náthás, hányó stb. személy semmiképpen le látogasson meg koraszülött babát (és időre született újszülöttet sem)!

Ha az otthon tartózkodó családtagok közül valaki megbetegszik (pl. apa, tesó), akkor fokozottan érdemes figyelni a higiéniára. Még gyakoribb fertőtlenítő kézmosással, a gyakran érintett felületek fertőtlenítésével és szájmaszk viselésével nagy mértékben csökkenthető a betegség terjedése.

Koraszülött babát az első otthon töltött hetekben kisgyermekes (bölcsis, óvodás) rokonok szintén ne látogassanak. Az olyan súlyos betegségek, mint pl. a bárányhimlő, csak hosszú lappangási idő után mutat tüneteket, viszont már korábban is fertőz. Ezért bármilyen nehéz is, kérjük meg a szülőket, hogy halasszák a látogatásukat egy kicsit későbbre, vagy csak a szülők érkezzenek látogatóba.

Ősztől tavaszig, amikor sokkal több a felsőlégúti megbetegedés, nyilván sokkal nehezebb ezt a szigorú időszakot „átvészelni”, főleg, hogy a hosszú kórházi időszak után már mi magunk is vágyunk egy kis társaságra. De soha nem lehetünk elég óvatosak, hiszen a vírusok és baktériumok mindig támadásra készen, egy megfelelő gazdatestre várnak. A mi kis koraszülöttünk pedig tökéletes célpont, hiszen fejletlen az immunrendszere.

Fontos megjegyezni, hogy ha kisbabánknak bármilyen betegsége van (akár a koraszülésből adódóan, akár más miatt), a látogatási szabályok tovább szigorodhatnak. Előfordulhat, hogy még anya és apa sem érhet a babához utcai ruhában, vagy nekik is szájmaszkot kell viselniük. Egy ilyen helyzetben magától értetődően látogatókat sem szabad fogadni. Ha bármilyen betegsége van gyermekünknek, az a legbiztosabb, ha gyerekorvostól vagy neonatológustól kérünk tanácsot a látogatás feltételeiről.