Kérdésed van? Hívj minket! +36-20/479-8487

Blog

A kézmosás fontossága koraszülött babáknál

A kézmosás fontossága koraszülött babáknál

A koraszülött intenzíven tanultam meg kezet mosni. Bizony, így van. Mert amit korábban kézmosásnak hittem, az maximum a kéz benedvesítésének nevezhető. A kórokozók eltávolításához édeskevés.

Márpedig erre nagy szükség van, hiszen a kezünkön koncentrálódik a környezetünkben lévő tárgyak megérintése után a legtöbb kórokozó.

Biztosan nektek is megtanították az ápolók, orvosok a helyes kézmosás lépéseit, ami alapvető fontosságú koraszülött babák ápolása során. És nem csak a kórházban, hanem otthon is.

Közhelynek tűnik, de a gyakori kézmosás még a mai napig a legegyszerűbb eszköz a betegségek megelőzésére, a fertőzések továbbterjedésének megakadályozására. Ha koraszülött babánk van, a kézmosás az életben maradás egyik pillére.

Bár a kézmosás fertőzésmegelőző hatása már több mint 150 éve ismert, az azóta eltelt hosszú idő is csak azt bizonyítja, hogy sosem lehet eleget hangsúlyozni: a kézmosás a kórokozókkal szembeni védekezés első és legfontosabb fegyvere.

Miért is?

A testünk kórokozókkal szembeni védekezése a bőrünkön kezdődik. A nap folyamán a kezünkön gyűlnek össze a legkoncentráltabban a baktériumok. Ha a “fertőzött” kézzel megérintjük a szemünket, orrunkat vagy szánkat, a baktériumok akadály nélkül kerülhetnek a szervezetünkbe.

Gyakori kézmosással lényegesen lecsökkentjük a baktériumok, mikrobák és vírusok számát, amivel a fertőzések kockázata is kisebb lesz. Ez mind a kórházi, mind az otthoni ápolásra igaz.

Mikor mossunk kezet?
Mindig mossunk kezet:

  • koraszülött baba és újszülött érintése előtt,
  • pelenkázás után,
  • szoptatás, etetés előtt,
  • étkezés előtt,
  • sérülések, sebek ellátása előtt, gyógyszerek adagolása előtt,
  • kontaktlencse behelyezése, eltávolítása előtt,
  • élelmiszerek (különösen nyers hús) előkészítése után,
  • mellékhelyiség használata után,
  • állatokkal való érintkezés után,
  • orrfújás, köhögés, tüsszentés után,
  • fertőző beteg ellátása után,
  • háztartásban keletkezett hulladékkal való érintkezés után,
  • takarítás után.

Hogyan mossunk kezet helyesen

Nedvesítsük be a kezünket vízzel, egészen a csuklóig. A kézmosás hatásfokát nagymértékben növelhetjük fertőtlenítő folyékony szappan használatával. A szappannal erőteljesen dörzsöljük össze a kezeinket, és minimum 20 másodpecig tartson, miközben beszappanozzuk a csuklót, a kézfejet, a tenyeret és az ujjak közötti részt is. A körmök alatti területre különösen figyeljünk. Szappanozás után alaposan öblítsük le a kezünket, majd szárítsuk meg a kezünket tiszta, száraz törölköző, vagy eldobható papírtörlő segítségével. Nyilvános helyeken ha lehet, a csapot kéztörlő kendővel fogjuk még, az ajtó kilincséhez pedig a könyökünket használjuk. Kézmosás közben lehetőleg ne viseljünk gyűrűt, karórát. Ne használjunk forró, csak meleg vizet, mert a forró víz hatására a bőr pórusai kitágulnak, így a bőr veszít nedvességéből. Ne érintsük meg a mosdókagylót, mert fertőzött lehet. A mosdókagyló és a csap tisztításához használjunk felületfertőtlenítő szert.

Az alábbi ábra megdöbbentő és látványos is egyben. Megmutatja, hogy a kézmosás során éppen azokat a részeket hagyjuk ki, amelyek az érintéshez szükségesek (ujjbegyek, hüvelykujj).

Hogyan mossunk kezet?

Töltsd le ezeket a plakátokat, és ha szükségesnek látod, rakd ki a saját fürdőszobátokban is. Az óvodás, iskolás korú testvéreknek nagy segítség lesz abban, hogyan kell kezet mosni, amíg a kistestvér nagyon pici.

Fertőtlenítő kézmosás plakát

Alkoholos bedörzsölés plakát

Mindezt videó formájában is megnézhetitek:

Kézmosás

Alkoholos bedörzsölés