Kérdésed van? Hívj minket! +36-20/479-8487

Blog

Az anyatej fontossága koraszülött babáknál

Az anyatej fontossága koraszülött babáknál

Az anyatej maga a folyékony arany. Koraszülött baba esetében ez hatványozottan igaz, csakhogy van egy kis bökkenő. Egy extrém éretlen koraszülött nem tud szopizni. Az anyatejre viszont szüksége van. Az életét mentheti meg, ha saját anyatejet kap.

Miért nem tudnak szopizni a pici koraszülöttek?

  • Extrém éretlenség esetén az elsődleges hátráltató tényező a kor. A szopóreflex ugyanis a magzati fejlődés 26-27. hetében alakul ki.
  • Ha a baba súlyos állapotban van (pl. gépi lélegeztetésre szorul, vagy műtéten esett át), akkor szintén elképzelhetetlen a szoptatás.
  • Általánosságban elmondható, hogy egy koraszülött baba a kezdetekben túlságosan gyenge és elesett ahhoz, hogy az igen összetett koordinációt igénylő szopást hatékonyan végezze.

DE, és ez nagyon fontos!

Bármilyen hihetetlen is, egy extrém éretlen koraszülött is megérzi, ha édesanyja tartja a kezében. A kenguruzás ilyenkor nagyon sokat segít. Ellazultan simul anya melléhez, és ha a beindul a tejleadó reflex, akár pár csepp tejet le is tud nyalogatni.

Ha a baba stabil állapotban van, amint lehet, el kell kezdeni próbálkozni a szoptatással. Ebben a nővérek, orvosok segíteni fognak. Az elején valószínűleg pár perces próbálkozások lesznek, és ahogy ügyesedik, egyre hosszabbak lesznek a szoptatások is.

Az anyatejre viszont rögtön a szülés után szüksége lesz a pici babának. Ezért érdemes mihamarabb elkezdeni a fejést, hogy a tejtermelés beinduljon. Kezdetben kézzel érdemes fejni. Ehhez a Marmet-módszert ajánlják a szoptatási tanácsadók.

Ebben a videóban megnézheted először a helytelen, majd a helyes kézi fejés technikáját is.

Az első 2-3 napban így érdemes fejni, 2 óránként ismételve. Az éjszakai fejés nagyon fontos, mert ilyenkor termelődik a prolaktin nevű hormon, ami a tejtermelésért felel.

Az első fejések alkalmával néhány csepp kolosztrumnál lehet, hogy nem lesz több a mennyiség. De a nővérek ennek a pár cseppnek is örülni fognak, és pici fecskendővel összegyűjtve megkapja a koraszülött baba. Tehát nem szabad elkeseredni! Viszonylag ritka, hogy egy koraszülés, császármetszés után hipp-hopp tejcsárdává változzon valaki. Kitartó fejéssel viszont szépen el fog indulni a tejtermelődés. Ehhez a 2 óránkénti fejésen kívül sok folyadékot kell inni, és a nyugodt percekben pihenni egy keveset.

A szervezetünk hihetetlenül okosan működik. A koraszülés utáni anyatej ugyanis egészen más összetételű, mint ha időre született volna a babánk. A fehérje- és a zsírtartalma például magasabb. De több kalciumot, nátriumot, laktoferrint és immunanyagot is tartalmaz.

Ha beindul a tejtermelés, a kezdetekben valószínűleg több tejet tudunk lefejni, mint amennyire a babánknak szüksége van. A többletet vétek kiönteni! Ha van lehetőség donortej adományozására, akkor érdemes részt venni a programban, hiszen ezzel más koraszülött babáknak segíthetünk. Ha erre nincs mód, az aktuális “felesleget” érdemes lefagyasztani, és később odaadnia  babának. A biztonságos fagyasztáshoz választhatunk tejtároló dobozokat vagy sterilizált tejtároló zacskót.

Miért fontos az anyatej a koraszülött babáknak? A teljesség igénye nélkül a legfontosabb érvek:

  • Az anyatejjel táplált koraszülötteknek jobbak az életben maradási esélyei.
  • Hosszú távon egészségesebb életre számíthatnak.
  • Hatszor ritkábban fordul elő a koraszülöttekre jellemző súlyos bélbetegség, a necrotizáló enterocolitis.
  • Az anyatejben lévő immunanyagok ellenállóbbá teszik a babát a fertőzésekkel szemben.
  • Az anyatejes koraszülöttek súlygyarapodása gyorsabb.

A fejések idejét és a lefejt tej mennyiségét érdemes dokumentálni, így nyomon lehet követni a tejtermelődés ütemét. Látni fogjuk, ha esetleg csökken a mennyisége, és plusz fejést kell beiktatni.