Kérdésed van? Hívj minket! +36-20/479-8487

Blog

A koraszülöttek légzése

A koraszülöttek légzése

„Amikor megszülettél, hangosan felsírtál.” – Sajnos ez a mondat nem valószínű, hogy bekerül egy koraszülött baba naplójába. A síráshoz ugyanis spontán légzésre és erőre is szükség van. Koraszülött babáknál van, hogy mindkettő hiányzik.

Persze minden attól függ, mennyivel érkezett korábban a csöppség. Például egy 35 hétre született baba várhatóan elég stabil állapotban lesz ahhoz, hogy akár azonnal Anyukája vagy Apukája mellkasára kerüljön. Jó eséllyel nem lesz szüksége légzéstámogatásra, spontán, önálló légzése lesz és sírni is fog.

A 32. hét előtt született babáknál többnyire valamilyen légzési problémával kell számolni, mert a tüdejük még nem elég fejlett az önálló és hatékony légzéshez. Egy 30 hétre született babának csak picit kell segíteni a légzését, ellenben egy 24 hétre született babát azonnal intubálni fognak, és vagy gépi lélegeztetésben részesül, vagy CPAP légzéstámogatásra lesz szüksége.

Melyik mit jelent?

Gépi, mechanikus lélegeztetés

“A lélegeztető gép segítségével megfelelő nyomással, párásított oxigén-levegő keveréket juttatunk be percenként meghatározott számban a tüdőbe. A lélegeztető gép a gyermekhez a tubuson át csatlakozik. A tubust a gyermek száján vagy orrán keresztül vezetjük a légcsőbe. A lélegeztető gépek bonyolult berendezések. A gép paramétereit, értékeit a baba mindenkori állapotának megfelelően a vérgáz értékek alapján folyamatosan változtatni tudjuk.” (Forrás: koraszulott.com)

Koraszülött baba lélegeztetőgépen (intubálva)

CPAP: continous positive airway pressure (folyamatos pozitív légúti nyomás)

“Amennyiben a baba állapota súlyosabb, vérgáz értékei rosszabbak, de maga lélegzik, akkor ezt a lélegeztetési módot alkalmazzuk. Ennek során oxigénlevegő keveréket juttatunk a tüdőbe, a gyermek orrába helyezett csövecskék segítségével.” (Forrás: koraszulott.com)


Koraszülött baba CPAP-on

Az orvostudomány számára ma már ismert, hogy a gépi lélegeztetésnek számos negatív mellékhatása van. Károsítja a szemet és tüdőt, fertőzések forrása lehet stb. A CPAP készülékek elterjedése óriási változást hozott a koraszülöttek ellátásában. A működési elve az, hogy megtartja a baba spontán légzését, miközben nyomástámogatással segíti, hogy a léghólyagocskák nyitva maradjanak. A hiányzó felületaktív anyagot pótolva és a CPAP lélegeztetést alkalmazva megszüntethető a koraszülöttek nehézlégzése. A CPAP-pal kezelt babák között (a gépi lélegeztetéssel szemben) ritkábban fordul elő ROP ( retinopathia) és BPD (bronchopulmonalis dysplasia), amelyek súlyos koraszülött betegségek.

Szülőként nem könnyű átélni, hogy kisbabánk nem tud önállóan lélegezni. Egy koraszülött babának az élet legtermészetesebb „reflexét”, a légzést is meg kell tanulnia. És bizony vannak babák, akik kemény utat járnak be, amíg önállóan tudnak lélegezni. A mi kislányunknak ehhez 44 nap kellett, ami átlagosnak mondható egy 27. hétre született babánál.

Amikor lekerülnek a műszerek a babáról, az embernek kettős érzése lesz. Nálam legalábbis így volt, és gondolom más is hasonlóan éli meg. Egyrészt óriási öröm, hogy végre önállóan lélegzik, és végre teljes egészében látható a kis arca. Másrészt úrrá lesz az emberen a pánik, mert hirtelen megszűnik a monitorok által folyamatosan jelzett, és jól megtanult kontroll adat. Az ember csak áll a kiságya fölött, és a bőrszínét fürkészi, miközben azon agyal, hogy most sápadt vagy szürke-e a színe, és mennyi lehet a szaturációja?

Fura helyzet ez. Hiszen az ember heteket vár arra, hogy véget érjen az intenzív időszak, és a gyermeke jobban legyen. De amikor véget ér, akkor szembesülünk azzal, hogy mostantól a mi gondjainkra van bízva ez a pici baba, és nekünk kell megtanulni felismerni a vészhelyzetet.

Mert vészhelyzetek előfordulhatnak. A koraszülöttekre kifejezetten jellemző, hogy a hosszasan tanult spontán légzés hirtelen kimarad. Jellemzően mély alvás közben és éjszaka jelentkezik. Ezért nagyon fontos, hogy koraszülött babánál mindig használjunk légzésfigyelőt.

A koraszülöttség növeli a bölcsőhalál előfordulását. Az adatok szerint évente 30-40 csecsemő hal meg hirtelen csecsemőhalál (SIDS) következtében. Éppen ezért koraszülötteknél a neonatológusok korrigált egy éves korig ajánlják légzésfigyelő használatát.

A világ legfejlettebb légzésfigyelő monitora légzésszámláló funkcióval is rendelkezik, vagyis nem várja meg, hogy a légzés kimaradjon, hanem már akkor riasztja a szülőket, amikor a légzésszám kritikus szint alá csökken.


Hamarosan hazamehettek a kórházból? Ezekre szükségetek lehet.