Kérdésed van? Hívj minket! +36-20/479-8487

Blog

Jeles napok a PIC-en

Jeles napok a PIC-en

Összegyűjtöttük azokat a jeles napokat, amikkel biztosan találkozhatsz, ha koraszülött baba érkezett a családotokba. Van köztük olyan nap, amikor mindenki együtt ünnepel, és olyan is, amikor kicsit meghasad a szívünk.

Magyar Ápolók Napja – február 19.

Magyarország Országgyűlése – az ápolói munka megbecsülése érdekében – felismerve és tudva azt, hogy az ápolás presztízsének emelését, az ápolói életpálya fejlődésének előmozdítását minden eszközzel segíteni kell, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóját, február 19-ét a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította 2014-ben. Magyarországon az ápolóképzés egyik legkiemelkedőbb alakja Kossuth Zsuzsanna (1817-1857), akinek nevét az országban több egészségügyi intézmény is viseli. Ő volt hazánk első országos főápolónője, aki tevékenységét Florence Nightingale-nél előbb kezdte meg. Az ápolói hivatás hitvallását a következőkben fogalmazta meg: “Egy legyen bennünk az akarat, felkeresni a szenvedést, s enyhíteni azt”.

Anyák napja – május első vasárnapja

Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. A különböző országokban más és más napokon ünneplik, Magyarországon május első vasárnapján.

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját.

Ápolók Nemzetközi Napja – május 12.

Május 12. világszerte az Ápolók Nemzetközi Napja és az Ápolónők Világnapja, annak emlékére, hogy 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale brit ápolónő, aki a szakmát alapjaiban formálta át, hivatássá tette. Ő volt, aki megfogalmazta: “az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az eset iránt, szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt, szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt”.

Kenguruzás világnapja – május 15.

A kengurumódszer, melynek lényege a bőr-bőr kontaktus létrejötte az édesanya vagy az édesapa mellkasán, elengedhetetlen a legapróbb koraszülött babák kiegyensúlyozott fejlődéséhez.

A WHO több évtizede kutatja a kenguruzás – tehát a bőr-bőr kontaktus – hatékonyságát, melynek eredményeképp mára a módszert az egyik leghatékonyabbnak tartják a koraszülött fejlesztésében.

„Azok a babák, akikkel kenguruznak, már az intenzív osztályon is nyugodtabbak, kevesebb a légzéskimaradásuk, mind neurológiailag, mind fizikálisan jobban fejlődnek. Értem ez alatt azt is, hogy a súlyuk ütemesebben növekszik, hiszen sokkal nyugodtabbak, kevesebb stressz éri őket, így az anyatej energiáját a növekedésükre fordíthatják.” – ­ fogalmaz dr. Schill Beáta neonatológus.

A Melletted a helyem Egyesület évek óta meghirdeti a kenguruversenyt, amivel mindenki nyer. A cél, hogy minél több baba minél több időt töltsön édesanyja vagy édesapja mellkasán kenguruzva. A 2020-as versenyről itt olvashattok >>

Gyermeknap – május utolsó vasárnapja, más országokban június első vasárnapja

A gyermeknapot az ENSZ kezdeményezésére tartják és elsődleges célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemre. Manapság családi kirándulások, közös programok, együtt töltött minőségi idő képezik az ünnep alapját. Számos PIC-ben apró meglepetéssel készülnek erre a napra.

Anyatejes táplálás világnapja – augusztus 1.

1992-től tartják világszerte az anyatejes táplálás világnapját, vagy más néven a szoptatás világnapját. Egyre több csecsemő hal meg szerte a világon azért, mert nem jut anyatejhez. Ezért indította el az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF átfogó programját a csecsemők egészséges táplálása érdekében. Koraszülöttek esetében az anyatejnek kiemelt szerepe van, hiszen az nem csupán táplálék, hanem gyógyszer is a babák számára.

Perinatális gyász napja – október 15.

Minden év október 15-én a halva született gyermekekre és a születést követő egy éven belül elhunyt kisbabákra emlékezik az emberiség. A szakemberek szerint a koraszülés akkor is gyászfolyamattal jár, ha a kisbaba egészséges és nem igényel különösebb orvosi ellátást. A szülők – elsősorban az édesanya – mégis veszteségként élheti meg a hamarabb véget ért terhességet. Mind a vetélés, mind a halvaszülés, mind egy élve született gyermek későbbi elvesztése olyan trauma a család számára, aminek feldolgozásához érdemes szakértő segítségét kérni. Fontos, hogy a család alatt ne csak a szülőket értsük, hanem gondoljunk a kisebb és nagyobb testvérekre is.

Rendkívül nehéz téma ez, épp ezért nem lehetünk elég hálásak annak a stábnak, akik elkészítették ezt a kisfilmet. A gyász ne legyen tabu. Nézzétek meg >>

Kézmosás világnapja – október 15.

Október 15-én hívjuk fel a figyelmet a kézmosás fontosságára is, amit az UNICEF kezdeményezett. Egy koraszülőnek a kézhigiénét már nem kell bemutatni, hiszen nap mint nap alkalmazza a helyes kézmosás és kézfertőtlenítés aprólékos mozzanatait a PIC-be belépve, sőt később otthon is. Hogy miért olyan fontos ez? Mert kezeinken körülbelül 200 különböző baktériumtörzs tanyázik és ezek mindegyike milliós létszámban képviselteti magát.

Koraszülöttek világnapja – november 17.

Ennek a napnak a célja, hogy felhívja a figyelmet a koraszülöttségre mint népbetegségre. A világban minden 10. gyermek – Magyarországon kb. minden 9-10. gyermek – korábban érkezik a világra, mint a 37. gesztációs hét. Ebből az alkalomból lilába „öltöztetnek” mindent. Nemzetközi esemény, Magyarországon is sok épületet lilával világítanak meg ezen a napon, például Budapesten hagyományosan a Lánchidat, a MÜPÁ-t és a Budapest EYES-t, de számos vidéki szimbolikus épület is lilába borul. Ezen a napon számos tévé- és rádióműsor is a koraszüléssel, a koraszülöttek ellátásával foglalkozik. A PIC osztályokon dolgozók ünnepi díszbe öltöztetik a kórházat, apró meglepetésekkel készülnek a szülőknek. Sok helyen visszavárják ezen a napon a volt korababákat és családi programokat is szerveznek. 2020-ban cukrászdák is csatlakoztak az ünnephez: lila színű sütik megvásárlásával támogathatták az édesszájúak a koraszülöttek ellátását. Hagyományosnak mondható az “öltözz lilába” kezdeményezés is. Óvodai csoportok, osztályok, kisebb közösségek öltenek szimpátiájuk jeleként csupa lila ruhát és posztolnak közös fotót a közösségi oldalakon. Érdemes minden év novemberétől figyelni a PIC-ek és az alapítványok, egyesületek felhívásait, mert a programkínálat évről évre gazdagodik.